Τα δικά μου κριτήρια επιλογής μιας Πόρτας Ασφαλείας

2 Ιον.

Όταν εγώ ψάχνω μια Πόρτα Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι γνωρίζω το αντικείμενο αρκετά καλά, κοιτάω οπωσδήποτε τα εξής σημεία:

Πιστοποιήσεις – Βασικά, την πιστοποίηση Αντιδιαρρηκτικότητας. Αντί να ρωτάω πόσα σημεία ασφάλισης έχει η πόρτα, ζητάω να δω το πιστοποιητικό Αντιδιαρρηκτικότητας. Δεν πάει να έχει η πόρτα 200 περιμετρικά σημεία ασφάλισης, αν δεν έχει πιστοποιηθεί για την αντιδιαρρηκτικότητα της, τα πολλά σημεία δεν σημαίνουν τίποτε. Η Πόρτα Ασφαλείας που θα πάρω θέλω να έχει τουλάχιστον Πιστοποιητικό Κλάσης 3. Το Πιστοποιητικό Αντιδιαρρηκτικότητας υποδηλώνει πως αν κάποιος προσπαθήσει να την διαρρήξει βιαίως (σπάζοντας την) η Πόρτα έχει δοκιμαστεί σε εγκεκριμένο εργαστήριο με συγκεκριμένες μεθόδους και διαπιστώθηκε πως αυτό είναι δύσκολο για τον βαθμό που πήρε. Η ύπαρξη πιστοποίησης επίσης μου δείχνει πως η εταιρεία αυτή μπήκε στον κόπο (και το κόστος – συχνά χρειάζεται πάνω από μια φορά για να πιάσει κανείς την κλάση που θέλει = διπλό κόστος) να πιστοποιήσει την πόρτα της, άρα είναι αρκετά σοβαρή και αξιόπιστη. Η Κλάση 3 είναι μια πολύ καλή κλάση αντιδιαρρηκτικότητας. Εκτός από αυτό το για μένα βασικό πιστοποιητικό, ψάχνω επίσης για δύο ακόμη: ηχομόνωσης και θερμομόνωσης, για τους προφανείς λόγους. Μια απλή εσωτερική πόρτα έχει ηχομόνωση 17-20 dB. Συχνά, πόρτες εισόδου τύπου Ασφαλείας έχουν συντελεστές ηχομόνωσης κοντά σε αυτούς των απλών εσωτερικών πορτών! Πράγμα μη αποδεκτό. Θέλω η είσοδος μου να κόβει τους εξωτερικούς θορύβους όσο το δυνατόν περισσότερο. Μια πιστοποίηση ηχομόνωσης από 30 dB και πάνω είναι ικανοποιητική. Εξίσου και η πιστοποίηση θερμομόνωσης. Σε αντίθεση με τις μετρήσεις ηχομόνωσης, όπου όσο μεγαλύτερος ο δείκτης τόσο καλύτερα, στην θερμομόνωση πάει αντίστροφα, όσο μικρότερος ο δείκτης τόσο καλύτερα. Μια πόρτα με πιστοποίηση θερμομόνωσης από 1,8 και κάτω είναι επίσης αποδεκτή, εάν βλέπει σε εσωτερικό διάδρομο.

Εννοείται ότι δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις πιστοποιήσεις διότι μόνο αν κάτι έχει μετρηθεί υπό γνωστές συνθήκες και με γνωστούς και καταγεγραμμένους τρόπους, είναι μετρήσιμο και άρα αξιόπιστο αλλά και συγκρίσιμο. Όλοι μπορεί να λέμε πάνω σε μια συζήτηση ότι π.χ. το τάδε προϊόν είναι το καλύτερο ή ότι όλα είναι ίδια, αλλά γραπτώς, μόνο τα επίσημα πιστοποιητικά βάσει μετρήσεων το αποδεικνύουν αυτό πραγματικά.

Επίσης προσέχω όχι απλά αν η εταιρεία έχει πιστοποιημένα προϊόντα αλλά αν εν τέλει το συγκεκριμένο προϊόν για το οποίο τελικά ενδιαφέρομαι, καλύπτεται από τις πιστοποιήσεις που μου επιδείχθηκαν προηγουμένως. Θέλω λοιπόν να ΔΩ εγγράφως πως το προϊόν που ετοιμάζομαι να αγοράσω έχει τις πιστοποιήσεις που μου ειπώθηκαν. Είναι σύνηθες ένας καταναλωτής να έλκεται από ένα προϊόν που έχει δει αλλά στην πορεία να εκτρέπεται από αυτό, συνήθως λόγω τιμής, σε ένα άλλο. Συχνά οι εταιρείες έχουν προϊόντα πιστοποιημένα και μη – θέλω να ξέρω αν, το προϊόν στο οποίο καταλήγω έχει τις πιστοποιήσεις των υπόλοιπων, ή αν η εταιρεία θέλοντας να μου πουλήσει, αφήνει να εννοηθεί ότι και αυτό το προϊόν είναι πιστοποιημένο ενώ δεν είναι. Συχνά αυτό γίνεται όχι από δόλο αλλά από άγνοια ή αμέλεια του εκπροσώπου της εταιρείας να ενημερώσει ανάλογα και φυσικά και από δική μας αμέλεια να ρωτήσουμε και να επιμείνουμε.

Κλειδαριά και κύλινδρος – Η Πιστοποίηση Αντιδιαρρηκτικότητας αναφέρεται στην αντοχή της πόρτας, όχι στην πολυπλοκότητα και αντιδιαρρηκτικότητα της κλειδαριάς. Έτσι μπορεί να έχω μια πόρτα που δεν σπάει εύκολα, αλλά που η κλειδαριά της είναι εύκολη στο άνοιγμα. Προσέχω λοιπόν η κλειδαριά να έχει έξτρα προστασία στο έξω μέρος, κύλινδρο με μικρό κλειδί  ασφαλείας, κατά προτίμηση σύνθετο, δηλαδή με πολλές εγκοπές και σημεία ασφάλισης αλλά και επιπρόσθετη προστασία κυλίνδρου εξωτερικά. Αν η πόρτα μου έχει 200 περιμετρικά σημεία ασφάλισης αλλά ο διαρρήκτης φτάσει εύκολα στην κλειδαριά, η πόρτα ανοίγει. Καθώς οι διαρρήκτες ανακαλύπτουν συνεχώς τρόπους διάρρηξης των κλειδαριών, είναι πολύ σημαντικό η κλειδαριά και τα κλειδιά της να είναι ασφαλείας. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο προσέχω την κλειδαριά (προσωπικά προτιμώ την Cisa) είναι η καλή λειτουργία και διάρκεια ζωής της. Θέλω  μια κλειδαριά που θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα για πολλά χρόνια και που δεν θα χαλάσει στην επόμενη διετία, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το 1/3 ή και το 1/2 του κόστους μιας Πόρτας Ασφαλείας είναι η κλειδαριά, και άρα αν αναγκαστώ να την αλλάξω σύντομα, θα χρειαστεί να καταβάλλω εκ νέου αυτό το ποσό !

Εταιρεία – η φήμη και το προφίλ της εταιρείας από την οποία σκέφτομαι να αγοράσω. Ψάχνω μια εταιρεία με σοβαρή εικόνα, που να φαίνεται να γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Επίσης, μια εταιρεία που να δείχνει ότι είναι ενεργή και στα επόμενα χρόνια, όταν πιθανόν θα χρειαστώ service για την πόρτα μου. Ένα μόνο εξάρτημα της πόρτας να χαλάσει, αυτή δεν θα λειτουργεί σωστά. Αν η εταιρεία από την οποία την προμηθεύτηκα δεν υπάρχει πια ή είναι no name (δεν ξέρω καν την προέλευση της) είναι πιθανό να πρέπει να ξανα-αγοράσω καινούργια πόρτα.

Δύο κάσες – η ύπαρξη δύο κασών (κάσας και πρόκασας) είναι ενδεικτική της ποιότητας μιας πόρτας. Έχοντας δύο κάσες, μια πόρτα έχει αυξημένες πιθανότητες να πληροί και τα υπόλοιπα θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλω. Επιπλέον, η ύπαρξη ατσάλινης πρόκασας κάνει την πόρτα πιο ανθεκτική στην διάρρηξη, εγγυάται την σωστή τοποθέτηση από πλευράς αντιδιαρρητικότητας (με σιδερόβεργες φυτεμένες μέσα στον τοίχο και όχι με βίδες και με αφρό πολυουρεθάνης) και δίνει στην κάσα τον απαραίτητο αέρα για κίνηση, ώστε να μην μπλοκάρει η πόρτα  σε περίπτωση σεισμού από την μετακίνηση των τοίχων (σε λογικά όρια) και βρεθώ παγιδευμένος μέσα στο ίδιο μου το σπίτι από την πόρτα που αγόρασα.

Τιμή – αν και αυτό τον καιρό είναι το πρωταρχικό κριτήριο, άφησα την τιμή επίτηδες τελευταία για τους εξής λόγους. Σαφώς, μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα, όταν ψάχνω για μια Πόρτα Ασφαλείας, ψάχνω την φθηνότερη. Ή μάλλον, την φθηνότερη καλύτερη. Προσωπικά λοιπόν θα επέλεγα μια πόρτα που θα πληρούσε κατ’ αρχάς τα πιο πάνω κριτήρια, και θα είχε και την φθηνότερη τιμή. Αυτή συνήθως δεν είναι και η φθηνότερη πόρτα της αγοράς. Γενικά, όταν ακούω τιμές τύπου 500 ευρώ Πόρτα Ασφαλείας με το ΦΠΑ και την τοποθέτηση, είμαι καχύποπτος (στην πραγματικότητα, δεν το ψάχνω καν, γνωρίζω πως αυτή η πόρτα παρέχει μόνο μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ασφάλειας). Γνωρίζοντας τα κόστη παραγωγής, τρόπους κλπ, πιστεύω πως δεν μπορεί να υπάρχει μια αξιόλογη Πόρτα Ασφαλείας σε τιμή φθηνότερη των 700 ευρώ. Και δεν θέλω να επιλέξω κάτι άλλο εκτός από αυτό, μια πραγματική Πόρτα Ασφαλείας. Γιατί αν τύχει και πέσω θύμα διάρρηξης, είτε εγώ είτε οι γείτονες που είχαν ίδια πόρτα με μένα, και τότε καταλάβω πως δεν είμαι ασφαλής, θα πρέπει να την ξαναπληρώσω και να μου στοιχίσει τελικά τα διπλά. Επιπλέον, η διάρρηξη, τόσο υλικά, όσο και ψυχολογικά, δεν ξεπληρώνεται.

Αυτά είναι τα προσωπικά μου κριτήρια επιλογής μιας Πόρτας Ασφαλείας. (Φυσικά έχω φροντίσει ώστε οι πόρτες της LOFT να παρέχουν όλα τα πιο πάνω κι ακόμα περισσότερα.) Σε κάθε τι κερδίζουμε και χάνουμε κάποια πράγματα. Αν κερδίσω σε τιμή, οι πιθανότητες είναι ότι θα χάσω σε ποιότητα. Με μια σωστή έρευνα αγοράς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πιο πάνω σημεία, πιστεύω πως εν τέλει θα βγείτε κερδισμένοι.

Ντίνος Τζημουράκας

LOFTeam

ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ * ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ * ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ * ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: